Ситуационна тревожност: Какво е и как да се справим

ситуационната тревожност е безпокойството, което се случва в непознати или нови ситуации. Това не е ясно състояние, а начин да се опише как тревожността се отразява на някого.

Много хора изпитват ситуационна тревожност в даден момент от живота си. Когато е лека, ситуационната тревожност не изисква лечение.

Въпреки това, има начини за справяне със ситуационната тревожност, така че да има по -малко влияние върху живота на човек. Това може да е полезно, ако е нещо, което ги засяга често. Например, ако човек често трябва да пътува далеч от дома и да намери това стресиращо, може да иска да се справи с ситуационната си тревожност.

В тази статия научете повече за ситуационната тревожност, включително какво е, Признаци и симптоми, примери, възможности за лечение и начини за справяне.

Какво е ситуационна тревожност?

ситуационната тревожност се случва в отговор на нови или непознати ситуации. Например, човек може да изпитва ситуационно безпокойство, ако техният работодател ги поиска да поемат нова отговорност или ако пътуват в чужбина за първи път.

Този тип тревожност не е задължително да показва, че човек има тревожно разстройство. До известна степен много хора изпитват ситуационна тревожност в даден момент от живота си.

ситуационна тревожност срещу тревожни разстройства

ситуационната тревожност не е ясно медицинско състояние. Вместо това, това е начин да се опише типичното безпокойство, което изпитват много хора, когато са извън своята „зона на комфорт“.

В резултат на това хората обикновено изпитват ситуационна тревожност от време на време – обикновено, когато правят нещо нов или предизвикателен.

За разлика от тях, тревожните разстройства имат съществен ефект върху ежедневието на човек. По -долу са някои сравнения.

ситуационна тревожност срещу обобщено тревожно разстройство (GAD)

хората с GAD се чувстват тревожни за редица неща, дори ако събитието, за което се притесняват, е В момента не се случва или никога не може да се случи.

Това е различно от ситуационната тревожност, което обикновено е по -специфично и се прилага за настоящия момент. Хората със ситуационна тревожност се чувстват самонародни за неща, които ще се случат или се случват в момента.

ситуационна тревожност срещу социална тревожност

На повърхността ситуационната тревожност и социалната тревожност могат да изглеждат много подобно. Те имат някакво припокриване, тъй като хората със социална тревожност също могат да се страхуват от събития, които обикновено причиняват ситуационна тревожност.

Разликата между тях е, че симптомите на социално тревожно разстройство не се появяват само в нови или непознати социални ситуации – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те – те са възникват в много социални ситуации.

Причината за това е, че социалната тревожност се развива поради общ страх от негативна преценка от другите. Човек може постоянно да се притеснява, че другите ще не ги харесват, дори ако няма последствия, ако това е така.

За разлика от тях, хората, които изпитват ситуационна тревожност, могат да се страхуват от отрицателна преценка само когато има последствия.

Например, последствията от интервюиращия работа, които не харесват някой, може да бъде, че те не получават кариерата, която искат. Осъзнаването на това може да накара човек да почувства допълнителен натиск, за да впечатли. Това е известно още като тревожност за изпълнение.

Признаци и симптоми на ситуационна тревожност

Симптомите на ситуационна тревожност са същите като тези на други форми на тревожност. Единствената разлика е, че те се срещат в конкретни ситуации.

Човек с тревожност може да почувства:

може също да има физически симптоми, като:

 • Бързо сърцебиене
 • Бързо, плитко дишане
 • Потих се
 • Разклатени ръце
 • напрегнати мускули

Научете повече за физическите симптоми на тревожност.

Примери за ситуационна тревожност

По -долу са някои общи примери за ситуационна тревожност:

 • Публична Говорейки: Страхът от публично говорене е много често срещан, дори сред хората, които изпитват малко безпокойство в други страни на живота. Хората могат да се чувстват разтревожени от изнасянето на презентации, изказване или водещи срещи.
 • Интервюта за работа или прослушвания: тези събития имат високи залози. Поради това много хора изпитват ситуационна тревожност преди интервютата и прослушванията, дори и да са обикновено уверени.
 • Среща с нови хора: да отиде на първа среща, да говори с важен контакт или да се срещне с някой човек човек Възхищанията могат да предизвикат ситуационна тревожност.
 • Пътуването далеч от дома: Напускането на дома за някъде непознато може да предизвика ситуационно безпокойство, дори ако човек очаква с нетърпение пътуването.
 • Опитайте нови неща : Хората често изпитват някаква ситуационна тревожност при първия път, когато опитват неща, като каране на мотор, плуване или ходене в самолет.

Някои от тези примери, като страх от обществена Говорейки, припокриване на социалната тревожност.

Диагнозата

ситуационната тревожност не е ясно медицинско състояние, което психолозите диагностицират. Въпреки това, това все още може да има значителен ефект върху живота на човек и човек може да получи помощ за справяне с него.

Например, ако човек иска кариера, която има много чуждестранни пътувания, той може да бъде желаят да потърсят подкрепа за намаляване на безпокойството им около тази специфична дейност. Лекар, терапевт или съветник може да предложи съвети относно най -добрите подходи.

Също така е важно да се отбележи, че ситуационните тревожни и тревожни разстройства могат да бъдат трудно да се разберат. Лекар или лицензиран терапевт ще може да помогне на човек да разбере кой тип има.

Лечение за ситуационна тревожност

Ако човек се нуждае или иска да намали ситуационното си безпокойство, той има Различни опции.

Терапия с експозиция

Този тип терапия включва постепенно излагане на източника на страха. Човек започва с много малка и постижима цел, като например да предприеме еднодневна екскурзия до близкия град. След това те работят за по -предизвикателни цели, като например да отидат на ваканция през уикенда и след това може би пътуване в чужбина.

Човек преминава към следващата стъпка, когато се чувства комфортно с предишната. Това им позволява да се запознаят с новата ситуация и да се чувстват уверени, че могат да се справят с нея.

Научете повече за терапията с експозиция.

лекарства

Повечето лекарства, които, които Лекарите предписват безпокойство изискват човек да ги приема редовно. Например, хората трябва да приемат инхибитори на обратното захващане на серотонин всеки ден последователно, в противен случай не работят.

Въпреки това, има някои лекарства против тревожност, които хората могат да приемат еднократни дози. Това включва лекарства като бензодиазепини, които са вид успокоително.

лекар може да предпише ограничено количество от тези лекарства на хора, които се нуждаят от помощ, които остават спокойни в конкретни ситуации, например когато пътуват чрез самолет.

Въпреки това, тялото става зависимо от бензодиазепините и други транквиланти бързо, а някои хора могат да развият пристрастяване. Лекарите ги предписват само за еднократна или краткосрочна употреба.

Хората, които изпитват ситуационна тревожност редовно поради работата или начина на живот, не трябва да използват лекарства против тревожност като дългосрочно решение.

Как да се справим със ситуационната тревожност

стратегиите за справяне може да помогнат на хората да се справят с тревожността, когато възникне. За ситуационно безпокойство може да помогне да се направи рутина за предварителна ефективност. Целта на това е да се намали несигурността около нова или непозната ситуация.

Предварително изпълнение може да включва:

 • Информация за събиране: Човек може да пожелае да изследва изследване Мястото, което отиват, разберат хората, които присъстват, или разглеждат снимки, за да се запознаят с места или имена.
 • Подготовка: За да намалят стреса в деня, хората могат да се чувстват по -добре, ако сведат до минимум несигурност чрез подготовка предварително. Това може да включва избор на това, което ще носят, опаковат чанти, приготвяне на храна или настройване на аларма.
 • Репетиция: Хората могат да се чувстват по -уверени, колкото повече репетират реч, изпълнение или път за пътуване. Например, ако имат интервю за работа и се изнервят от намирането на пътя си, те биха могли да практикуват пътуването през уикенда преди.
 • Самообслужване: лесно е да се пренебрегва самолечението по време на стрес, Но това може да помогне на човек да се отпусне. Те могат да се опитат да направят време за успокояващо занимание преди стресиращо събитие. Ако е възможно, те трябва да планират релаксираща вечер предната вечер и да заспиват достатъчно. Най -добре е да се избягват неща, които могат да изострят тревожността, като кофеин.

Резюме

ситуационната тревожност е тревожност, която се случва в нови или zenidol в аптеките непознати ситуации. Често това се случва, когато човек трябва да напусне „зоната си на комфорт“, например когато пътуват далеч от дома си.

Много хора изпитват ситуационна тревожност от време на време. Не е задължително да се нуждае от лечение, но ако човек често е в ситуации, които им придават този тип безпокойство, може да пожелае да говори с терапевт.

 • Психичното здраве
 • Тревожност/стрес
 • Психология/психиатрия

Медицински новини днес има строги насоки за снабдяване и привлича само за привличане и рисува само и рисува от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents